Spring naar inhoud

Veelgestelde vragen

In het kort

Heb je vragen over het gebruik en de bedoeling van Noordwest Begroot? Kijk dan eerst of je vraag op deze pagina beantwoord wordt.

Staat het antwoord op je vraag er niet tussen? Stuur dan een e-mail naar noordwestbegroot@utrecht.nl. Team Noordwest Begroot beantwoord je vraag zo snel mogelijk!

Waarom is gekozen voor de Bloemen- en Predikantenbuurt?

Noordwest Begroot is een pilot om te onderzoeken welke ideeën er leven in een buurt, of er meer ideeën ontstaan bij buurtgericht benaderen, en hoe het online verdelen van budget over plannen werkt voor bewoners. We kiezen voor de Bloemen- en Predikantenbuurt omdat in deze buurten weinig initiatieven bij het initiatievenfonds worden ingediend.

Welke straten vallen precies in de Bloemenbuurt en de Predikantenbuurt?

Bekijk de kaart op deze pagina

Wat heb ik hier aan? Wat levert het mij op?

Heb je een leuk idee en wil je dat graag uitgevoerd hebben? Kom dan in actie en dien een plan in. Misschien mag jij je plan wel uitvoeren!

Waarom deze twee buurten en niet de hele wijk Noordwest? Worden andere buurten in Noordwest zo niet benadeeld?

We kiezen voor de Bloemen- en Predikantenbuurt omdat in deze buurten weinig initiatieven bij het initiatievenfonds worden ingediend. We willen graag toetsen of met deze pilot meer ideeën ontstaan door buurtgericht benaderen. Andere buurten worden niet benadeeld, bewoners uit andere buurten kunnen nog steeds een initiatief indienen bij het Initiatievenfonds.

Waarom is gekozen voor de Bloemen- en Predikantenbuurt?

Noordwest Begroot is een pilot om te onderzoeken welke ideeën er leven in een buurt, of er meer ideeën ontstaan bij buurtgericht benaderen, en hoe het online verdelen van budget over plannen werkt voor bewoners. We kiezen voor de Bloemen- en Predikantenbuurt omdat in deze buurten weinig initiatieven bij het initiatievenfonds worden ingediend.

Waar moet een plan aan voldoen? Wat zijn de spelregels en de toetsingscriteria?

Spelregels:
- Je plan is voor de Bloemen- en/of Predikantenbuurt en is bedoeld voor bewoners uit deze buurten
- Iedereen vanaf 12 jaar kan een plan indienen en liken: bewoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen, ook als je niet in de Bloemen-of Predikantenbuurt woont.
- Je voert je plan zoveel mogelijk zelf uit, of samen met de gemeente of een andere organisatie. De gemeente ondersteunt waar nodig bij de uitvoering.
- Indien je het plan zelf uitvoert, beschrijf je ook hoe je het plan gaat beheren (bijvoorbeeld van bloembakken)
- Je plan kost niet meer dan € 50.000,-. Het totale budget kan verdeeld worden over meerdere plannen, dus ook plannen die kleiner zijn en minder kosten zijn welkom.
- Je plan moet minimaal 25 likes halen om door te gaan naar de volgende ronde en in aanmerking te komen voor de haalbaarheidscheck door de gemeente. De gemeente toetst de plannen op haalbaarheid. Dit kan consequenties hebben voor je plan. De gemeente kan je adviseren om je plan na deze toets aan te passen.
- Alleen bewoners uit de Bloemen- en Predikantenbuurt stemmen en verdelen het geld over de plannen. Zo bepalen zij welke plannen worden uitgevoerd.
- Argumenten die bij een plan worden geplaatst, zijn inhoudelijk van aard en het taalgebruik is netjes. Argumenten die hier niet aan voldoen worden verwijderd.
- Je plan wordt binnen één jaar na de bekendmaking van de winnende plannen uitgevoerd (vóór 14 december 2021).
Toetsingscriteria:
De gemeente toetst je plan op de volgende punten:
- Wij maken een inschatting van de kosten van je plan en letten daarbij op dat de kosten niet hoger liggen dan € 50.000,-. Ook kijken we of we een eventuele vergoeding (voor evt. in te kopen arbeid) realistisch vinden in relatie tot het beoogde resultaat.
- Je plan beheer je zelf. Kan dat niet, dan kijken we hoe het plan na uitvoering beheerd moet worden en of dat (ook financieel) mogelijk is.
- Ook kijken we of het binnen bestaande wet- en regelgeving valt.
- Mocht er voor een locatie toestemming nodig zijn van een eigenaar, dan kijken we of dit mogelijk is.
- Heb je een plan (bijvoorbeeld een bloembak) die bij iemand anders voor de deur wordt geplaatst? Dan vragen we die buurtbewoner of hij/zij hiermee akkoord gaat.
- Heb je voor jouw plan een vergunning nodig? Wij kijken of dit zo is en of die te verkrijgen is.
- Jouw plan heeft geen uitgesproken religieus, politiek of commercieel karakter.

Hoe werkt het? Wat is het proces en de doorlooptijd?

2 juni t/m 30 augustus: Plan indienen en liken
Van 2 juni t/m 30 augustus kun je een plan bedenken en indienen op de website van Noordwest Begroot. Je maakt zoveel mogelijk mensen enthousiast voor je plan, zodat je plan 25 likes krijgt en doorgaat naar de volgende ronde. Heb je hulp nodig bij het voeren van campagne? Vraag buren, vrienden, familie of kennissen om hulp. Lukt dat niet? Afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het Coronavirus zullen wij op verschillende plaatsen in de buurt komen. Hou hiervoor de website in de gaten. Tijdens deze momenten gelden de gezondheidsadviezen van Nederland betreffende het Coronavirus. We houden 1,5m afstand van elkaar.

31 augustus t/m 6 september: Campagne voeren en liken
Tot en met 30 augustus kun je een plan indienen en liken, maar het liken duurt een week langer tot en met 6 september. Ga door met mensen enthousiasmeren, zodat je plan 25 likes krijgt en doorgaat naar de volgende ronde.

7 september t/m 1 november: Gemeente toetst de ingediende plannen
De gemeente checkt of de plannen met 25 likes of meer haalbaar zijn. Bekijk de toetsingscriteria.

2 november t/m 13 december: Stemmen en € 50.000 verdelen
De bewoners vanaf 12 jaar die in de Bloemen- en Predikantenbuurt wonen, kunnen stemmen op de plannen en € 50.000,- verdelen. Zij ontvangen hiervoor een persoonlijke brief met unieke stemcode. Heb je hulp nodig? Vraag buren, vrienden, familie of kennissen om hulp. Lukt dat niet? Afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het Coronavirus zullen wij op verschillende plaatsen in de buurt komen. Hou hiervoor de website in de gaten. Tijdens deze momenten gelden de gezondheidsadviezen van Nederland betreffende het Coronavirus. We houden 1,5m afstand van elkaar.

14 december: Bekendmaking winnaars
De plannen met de meeste stemmen worden persoonlijk benaderd. De winnende plannen worden op de website bekend gemaakt.

Wie mag een plan indienen en wie mag plannen liken?

Alle bewoners vanaf 12 jaar, ondernemers, maatschappelijke instellingen en andere geïnteresseerden kunnen een plan indienen en plannen liken. Wel moet het plan bedoeld zijn voor de Bloemen- en/of Predikantenbuurt. Dus ook als je bijvoorbeeld in de Bloemen- of Predikantenbuurt werkt of naar school gaat, maar er niet woont. Het plan dat je indient voer je zoveel mogelijk zelf uit. Maar je mag ook een plan indienen dat door de gemeente of een organisatie wordt uitgevoerd. De gemeente ondersteunt waar nodig bij de uitvoering.

Ik wil graag een plan indienen voor een andere buurt in Noordwest. Kan dat?

Dat kan niet via de website van Noordwest Begroot. Een plan voor een andere buurt in Noordwest kun je indienen bij het Initiatievenfonds. Kijk daarvoor op www.utrecht.nl/initiatievenfonds.

Waarom kan ik geen plan indienen na 30 augustus?

Iedereen kan tot en met 30 augustus een plan indienen. Je kunt nog wel tot en met 7 september plannen liken. Zo hebben de mensen die een plan hebben ingediend nog een week om minimaal 25 likes te verzamelen en om door te gaan naar de volgende ronde waar de gemeente de plannen checkt op haalbaarheid.

Wat gebeurt er met mijn plan als het op de site staat?

Na het uploaden van je plan heb je tot en met 7 september de tijd om campagne te voeren en likes te verzamelen voor jouw plan. De gemeente checkt alle ingediende plannen op haalbaarheid en maakt op 2 november bekend welke plannen doorgaan. Daarna hebben alle bewoners van de Bloemen-en Predikantenbuurt vanaf 12 jaar tot en met 13 december de mogelijkheid om €50.000,- over de haalbare plannen te verdelen. Op 14 december 2020 worden de plannen met de meeste stemmen bekend gemaakt.

Hoe kan ik mijn ingediende plan op Noordwest Begroot delen op mijn Facebookpagina, Twitter, WhatsApp etc.?

Op jouw planpagina vind je rechts bovenaan onder het kopje ‘Deel dit voorstel’ knoppen om je plan te delen via Facebook, Twitter, WhatsApp en e-mail. Je kunt natuurlijk ook de URL (weblink) van je planpagina kopiëren uit de adresbalk van je internetbrowser en deze zelf delen met buurtgenoten. Instagram biedt geen deelmogelijkheid; daarvoor moet je zelf een post aanmaken.

Waarom heb ik 25 likes nodig om mijn plan door te laten gaan naar de volgende ronde?

De gemeente vindt het belangrijk om te weten of andere buurbewoners ook enthousiast zijn over jouw plan. De likes geven hiervan een goed beeld. Ook kan er worden gereageerd op de plannen door middel van argumenten voor en tegen. De argumenten geven ons ook een goed beeld. Maar alleen de likes bepalen of je plan doorgaat naar de volgende ronde.

Hoe kan ik zien dat ik een plan heb geliked? En kan ik een like nog intrekken?

Als je op het 'duimpje-omhoog'-symbool naast de foto van een plan hebt geklikt, wordt het balkje groen. Dan telt jouw like mee in de teller. Als je nog een keer op het symbool klikt, wordt het balkje weer blauw. Je like is dan ingetrokken en telt niet meer mee. Je kan een plan maar 1 keer liken.

Als je plan wordt gekozen, moet je deze het liefst zelf binnen 1 jaar uitvoeren. Maar ik weet niet of ik dat kan.

Jij bent de baas van jouw plan, maar het staat je natuurlijk vrij om hulp te zoeken. Bij je buren, vrienden, familie of anderen in je omgeving. Samen doen is altijd leuker dan in je eentje aan de slag gaan. Het plan dat je indient voer je zoveel mogelijk zelf uit. Maar je mag ook een plan indienen dat door de gemeente of een organisatie wordt uitgevoerd. De gemeente ondersteunt waar nodig bij de uitvoering.

Ik ben niet zo handig met computers. Hoe kan ik dan een plan indienen?

Heb je hulp nodig bij het indienen van je plan? Vraag buren, vrienden, familie of kennissen om hulp. Lukt dat niet? Mail dan naar noordwestbegroot@utrecht.nl. Dan zoeken we samen naar een oplossing.

Kan ik mijn plan na het indienen nog wijzigen?

Je kunt je plan aanpassen zolang er nog geen like is uitgebracht of een argument is geplaatst. Je moet hiervoor ingelogd zijn met het e-mailadres waarmee je je plan hebt ingestuurd. Is er al wel op je plan gereageerd, maar wil je toch nog wat aanpassen? Mail je vraag dan naar e-mail en dan kijken we hoe we je kunnen helpen.

Hoe bepaal ik wat mijn idee kost?

Probeer je idee voor jezelf eerst zo duidelijk mogelijk op papier te zetten. Bedenk goed wat je nodig hebt en wie je daarbij moet helpen, en hang daar een prijskaartje aan vast. Vaak kan je op internet al een goede indruk krijgen van wat zaken kosten. Kan je iets zelf doen? Of heb je een club van vrijwilligers om je te helpen? Dat scheelt weer kosten. Kom je er niet uit? Dan helpen wij je. Mail je vraag naar noordwestbegroot@utrecht.nl.

Verdwijnt mijn plan als ik op 7 september niet voldoende likes heb?

Nee. Ook na de campagnetijd blijft je plan op de site staan. Deze wordt dan opgenomen in het archief van geüploade plannen. Op 15 februari 2021 (twee maanden na de bekendmaking van de winnende plannen) gaat de website offline.

Mag ik stemmen en geld verdelen als ik niet in de Bloemen- of Predikantenbuurt woon?

Nee. Alleen bewoners vanaf 12 jaar die wonen in de Bloemen- en Predikantenbuurt kunnen stemmen op de plannen. Zij ontvangen hiervoor een persoonlijke brief met unieke stemcode.

Hoeveel stemmen heb je nodig om te winnen?

Er is geen minimum aantal stemmen nodig om te winnen. Iedereen die mag stemmen kan het budget van € 50.000,- verdelen over de verschillende plannen. Hoe vaker wordt gekozen voor een plan, hoe groter de kans dat dit plan wint. Van tevoren is niet te voorspellen welke plannen gaan winnen.

Wie mogen op de plannen stemmen?

De bewoners vanaf 12 jaar die wonen in de Bloemen- en Predikantenbuurt mogen stemmen op de plannen en € 50.000,- verdelen. Zij ontvangen hiervoor een persoonlijke brief met unieke stemcode.

Ik heb geen unieke stemcode ontvangen en ik woon wel in de Bloemen- en Predikantenbuurt. Wat moet ik doen?

Stuur een email naar noordwestbegroot@utrecht.nl en wij zorgen ervoor dat je alsnog een unieke stemcode ontvangt.

Kan ik mijn eigen plan liken?

Ja, je kunt je eigen plan 1 keer liken.

Kan ik ook een plan liken zonder argument toe te voegen?

Ja, dat kan! Maar het is slim om je like toe te lichten, zodat andere bewoners jouw like beter begrijpen en zij hierdoor makkelijker een eigen keuze kunnen maken.

Ik heb een argument ingediend en wil mijn mening veranderen. Kan dat?

Ja, dat kan. Door opnieuw op de knop 'voor' of 'tegen' te klikken kun je je reactie aanpassen of ongedaan maken. Nadat je een argument geplaatst hebt, kun je deze wijzigen of verwijderen via de iconen in de rechterbovenhoek.

Wat als anderen een plan indienen voor mijn straat en ik vind dat niet leuk?

Je kunt een argument toevoegen bij een plan. Daarin kun je aangeven waarom je een plan niet leuk vindt. Je kunt ook in gesprek gaan met de persoon die het plan heeft ingediend. Misschien kan het plan worden aangepast op de punten die je niet leuk vindt.

Wat als een plan voor mijn straat dat ik niet leuk vind toch doorgaat naar de stemronde en vervolgens wint?

Als een plan wordt ingediend dat je niet leuk vindt, dan kun je een argument toevoegen. Als een plan dat je niet leuk vindt toch wint, dan gelden de meeste stemmen. Er is dan voldoende enthousiasme om het plan uit te voeren.

Hoe voorkom je dat altijd dezelfde mensen winnen?

Dat kun je misschien niet voorkomen. Wat je wel kunt doen is zelf een plan indienen en zoveel mogelijk mensen enthousiast maken. Iedereen in de Bloemen- en Predikantenbuurt kan met een unieke stemcode het budget van € 50.000,- verdelen over de plannen die zij het leukst vinden. Dat gaat dus op een democratische manier. Van tevoren is niet te voorspellen welke plannen gaan winnen.

Wat als het budget van € 50.000 is verdeeld en er zijn plannen die niet hebben gewonnen?

Dan kan de indiener van het plan dit plan altijd indienen bij het Initiatievenfonds. Het plan wordt dan beoordeeld volgens de criteria die gelden voor het initiatievenfonds. Kijk hiervoor op www.utrecht.nl/initiatievenfonds.

Wie beslist welke plannen worden uitgevoerd?

Er is een budget van in totaal € 50.000,- voor de Bloemen- en Predikantenbuurt beschikbaar. Hoe meer plannen hier gerealiseerd kunnen worden, hoe liever. Probeer daarom je idee niet te groot te maken. Knip het eventueel in kleine, concrete deelplannen op. De ervaring in andere steden leert, dat kleinere plannen vaak meer stemmen krijgen dan grotere. Hoe meer kleinere plannen de meeste stemmen krijgen, hoe meer plannen er uitgevoerd kunnen worden. De buurt beslist zelf over de plannen die door zijn naar de stemronde. De bewoners vanaf 12 jaar uit de Bloemen- en Predikantenbuurt ontvangen een unieke stemcode. Met deze unieke stemcode kunnen zij € 50.000,- verdelen over de plannen die zij het leukst vinden.

Houdt de gemeente toezicht op welke plannen worden ingediend?

De gemeente houdt hier geen toezicht op. Wel beoordeelt de gemeente de plannen. De gemeente beoordeelt of je plan haalbaar is volgens de toetsingscriteria. Haalt je plan de stemronde niet, dan hoor je ook waarom niet. Haalt je plan de stemronde wel, dan kunnen de buurtbewoners vanaf 12 jaar stemmen op jouw plan. Iedereen verdeelt zelf het budget over de plannen die zij het leukst vinden. De plannen met de meeste stemmen winnen.

Wat als minder leuke plannen het winnen van leuke plannen?

Dat kan gebeuren. Elke bewoner vanaf 12 jaar die in de Bloemen- en Predikantenbuurt woont, kan met een unieke stemcode het budget van € 50.000,- verdelen over de plannen die zij het leukst vinden. Dat gaat dus op een democratische manier. Van tevoren is niet te voorspellen welke plannen gaan winnen.

Waarom heb ik geen wachtwoord nodig?

Deze site werkt zonder wachtwoorden om zo toegankelijk mogelijk te zijn. Bovendien vinden we het veiliger om geen wachtwoorden op te slaan van onze gebruikers. Op die manier kunnen wij de privacy het beste waarborgen.

Hoe veilig is deze site en hoe gaan jullie met mijn persoonsgegevens om?

De gemeente neemt beveiligingsmaatregelen om misbruik van en ongeautoriseerde toegang tot persoonsgegevens te beperken. Meer weten over privacy en beveiliging van persoonsgegevens? Lees dan onze privacyverklaring

Waarom is de inlog/registratielink maar 48 uur geldig?

Voor je eigen veiligheid slaan we geen accountgegevens op. We werken met een eenmalige inloglink die 48 uur geldig is. Als je niet uitlogt kan je daarna direct terecht op de website. Log je uit, dan is de link verlopen en hebben we geen gegevens meer van jou. Wel zo veilig!

Hoe kan ik inloggen op deze site?

Registreren kan door je naam, e-mailadres en postcode in te vullen via de knop ‘Inloggen’. Je ontvangt dan een e-mail met een link waarop je kunt klikken (een zogeheten login-token), waarna je kunt inloggen. Registreren met je e-mailadres hoef je maar één keer te doen. Je e-mailadres gebruik je daarna steeds om een nieuwe link te ontvangen waarna je weer bij je plan kunt.

De site werkt niet. Waar moet ik dit melden?

Wat vervelend dat je niet op de site kunt of er bepaalde onderdelen niet werken. We willen dit snel oplossen. Stuur ons een bericht via noordwestbegroot@utrecht.nl met daarin een korte uitleg waar het fout gaat en eventueel de URL van de pagina waar het over gaat. Alvast bedankt!

Ik zie een vreemde afzender in een e-mail van Noordwest Begroot. Klopt dat?

Het e-mailadres van Noordwest Begroot is noordwestbegroot@utrecht.nl. Ons team krijgt die mails binnen en beantwoordt ze ook. Soms krijg je een automatisch aangemaakte mail, bijvoorbeeld als bevestiging dat je plan is ontvangen. Dan is het e-mailadres noreply@noordwestbegrootutrecht.nl.

Wat is het verschil met het Initiatievenfonds?

Bij het Initiatievenfonds bepaalt de gemeente of het initiatief uitgevoerd wordt. Bij Noordwest Begroot bepalen de buurtbewoners het zelf. Ook initiatieven zoals samen eten en drinken kunnen uitgevoerd worden. Initiatieven die niet passen binnen het gemeentelijk beleid kunnen ook uitgevoerd worden. Zolang het plan voldoet aan de toetsingscriteria.

Kan ik een plan indienen op noorwestbegroot.utrecht.nl en hetzelfde plan tegelijkertijd indienen bij het Initiatievenfonds?

Ja dat kan. Voor het Initiatievenfonds gelden andere regels dan voor noordwestbegroot.utrecht.nl. Kijk voor de regels van het Initiatievenfonds op www.utrecht.nl/initiatievenfonds.

Hoe zorg je ervoor dat verdelen van buurtbudgetten met een digitale tool geen concurrent wordt van het initiatievenfonds?

De spelregels voor het verdelen van buurtbudgetten met een digitale tool zijn anders dan voor het Initiatievenfonds. Kijk voor de spelregels voor het verdelen van buurtbudgetten met een digitale tool onder de vraag “Waar moet een plan aan voldoen? Wat zijn de spelregels en de toetsingscriteria?”. Kijk voor de spelregels van het Initiatievenfonds op www.utrecht.nl/initiatievenfonds.

Waar komt het budget van € 50.000 vandaan?

Voor deze pilot is het bedrag van € 50.000,- gereserveerd uit het Initiatievenfonds van de wijk Noordwest. Als we deze manier van budget verdelen vaker gaan toepassen, dan zoeken we naar andere geldbronnen binnen de gemeente dan het Initiatievenfonds.

Waarom wordt er weer iets anders verzonnen? Er is toch al het Initiatievenfonds?

Noordwest Begroot is een pilot om te onderzoeken welke ideeën er leven in een buurt, of er meer ideeën ontstaan bij buurtgericht benaderen, en hoe het online verdelen van budget over plannen werkt voor bewoners. Daarom hanteren we wat soepelere spelregels dan er gelden voor het initiatievenfonds.

Waarom wordt er weer iets anders verzonnen? Er is toch al het Initiatievenfonds?

Noordwest Begroot is een pilot om te onderzoeken welke ideeën er leven in een buurt, of er meer ideeën ontstaan bij buurtgericht benaderen, en hoe het online verdelen van budget over plannen werkt voor bewoners. Daarom hanteren we wat soepelere spelregels dan er gelden voor het initiatievenfonds.

De site werkt niet goed. Waar moet ik dit melden?

Vervelend dat de site niet werkt. We willen dit snel oplossen. Graag ontvangen wij een e-mail met daarin een korte uitleg waar het mis gaat en eventueel de URL van de pagina waar het over gaat. Ons team zit paraat om problemen zo snel mogelijk op te lossen!

Wordt er ook geëvalueerd over de pilot en wie worden daarbij betrokken?

Na afloop van de pilot gaan we evalueren. Dat willen we ook doen met de buurtbewoners en ondernemers van de Bloemen- en Predikantenbruut. Hoe we gaan evalueren denken we nog over na. Heeft u een idee hierover? Stuur een mail aan noordwestbegroot@utrecht.nl.

Login om verder te gaanCancel