Spring naar inhoud
Dit plan kreeg minder dan 25 likes

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Dit plan kreeg minder dan 25 likes. Er zijn in totaal 14 plannen ingediend die minder dan 25 likes kregen. Een plan moest minimaal 25 likes halen om in aanmerking te komen voor de haalbaarheidscheck door de gemeente. Dit plan is daarom ook niet geselecteerd voor de stemronde.

Hondenpoepvrij! Overlast hondenpoep tegengaan

Door: Hondenpoep Vrij
30 augustus 2020
Gemeente Utrecht | 2 nov. 2020, 09:00

Dit plan kreeg minder dan 25 likes. Er zijn in totaal 14 plannen ingediend die minder dan 25 likes kregen. Een plan moest minimaal 25 likes halen om in aanmerking te komen voor de haalbaarheidscheck door de gemeente. Dit plan is daarom ook niet geselecteerd voor de stemronde.

Helaas komt hondenpoep in het straatbeeld en speeltuinen nog te vaak voor.Dit plan moedigt hondenbezitters aan te voldoen aande opruimplicht

In de hele wijk Noordwest zijn 50 hondentoiletten waar honden hun behoefte kunnen doen. Dit is te lezen op de site van de gemeente Utrecht. Een hondentoilet is een stukje gras, meestal afgeschermd met een hek/haag. Alleen op deze plekken hoeven hondenbezitters de hondenpoep niet op te ruimen. De gemeente maakt de hondentoiletten eens per week of eens per 2 weken schoon. Dit hangt af van het gebruik.

 
Gelukkig zien we dat het gros van de hondenbezitters aan de opruimplicht voldoet! Maar… de praktijk is helaas wel dat vrijwel al onze straten in de bloemenbuurt én Predikantenbuurt wel degelijk worden bevuild met hondenpoep die veelvuldig niet wordt opgeruimd. Een hond kan natuurlijk een ongelukje krijgen op straat, maar het baasje is dan vervolgens verantwoordelijk voor het opruimen hiervan. Gezien de hoeveelheid poep op straat én de boomspiegels lijken het niet alleen maar ongelukjes te zijn.

 
In de volksmond wordt de Edisonstraat (aangrenzend aan Sweder van Zuylenweg) ook wel ‘de Poepstraat’ genoemd. Dagelijks zitten er kinderen vol met hondenpoep. Kinderen merken vaak niet meteen dat ze erin trappen, smeren vervolgens de vloer in huis, de bal, de glijbaan, het schoolplein, etc. vol. Bovendien is nabij de Sweder van Zuylenweg ook een  basisschool. Meerdere keren per week lopen de kinderen 1 voor 1 in de poep en komen deze bacteriën zo de school binnen waar ze veilig zouden moeten kunnen spelen.

 
Wat is dan de oplossing?
  1. In gesprek gaan met hondenbezitters: waar missen zij nu nog een hondentoilet? En deze vervolgens realiseren.
  2. Boomspiegels vergroenen – deze plekken minder aantrekkelijk maken om honden te laten poepen
  3. De informatie van de regels voor honden uitlaten visualiseren en onder de aandacht brengen van hondenbezitters. 
  4. Gedrag van hondenbezitters aanmoedigen poep op te ruimen:
- Plaatsen van stoeptegels met ‘verboden te poepen’. In elke straat een tegel. Extra aandacht rondom basisscholen en speeltuinen. En groene plantsoenen, bijvoorbeeld langs de 2e Daalsedijk, de Vecht.

- Plaatsen van extra prullenbakken bestemd voor hondendrollen zoals in Leidsche Rijn mét mogelijk gratis poepzakjes.

- Lantaarnpalen bestickeren met aanmoedigende teksten zoals “Ruim je de poep ook op? Anders spelen hier kinderen in de poep van jouw hond” of “Op deze stoep geen hondenpoep”.

- Spandoeken plaatsen op plekken waar het echt de spuigaten uitloopt (2e Daalsedijk, Edisonstraat en de Vecht (wel net buiten het plangebied))

- Communicatie met hondenbezitters dat hondenbelasting betalen niet gelijk staat aan het vrijspel dat een hond op straat of gras mag poepen en een bezitter dit niet op hoeft te ruimenJ

Argumenten

Argumenten voor

Heb je een goed argument voor? Laat je stem horen!

Argumenten tegen

Heb je een goed argument tegen? Laat je stem horen!

Login om verder te gaanCancel