Spring naar inhoud
Dit plan is door naar de stemronde

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Dit plan is door naar de stemronde

PORTRETTEN JAN KOL JULIANAPARK (PARK VAN KOL)

Door: Daniël Roozendaal
26 augustus 2020
Gemeente Utrecht | 2 nov. 2020, 09:00

De initiatiefnemer bespreekt zijn ontwerp graag met de buurt. Dus ook de grootte, locatie en kleuren van het kunstwerk. Om de ingang rustig te houden, gaat dit kunstwerk geïntegreerd worden met het huidige bord bij de ingangen.

Portretten van Jan Kol, de initiatiefnemer van het Julianapark (voormalig Park van Kol), bij de ingangen van het Julianapark.

Hoi! Ik ben Daniël Roozendaal, illustrator/kunstenaar en bij sommigen bekend als de maker van de muurschildering bij de Thomas á Kempisweg van Jan Janssen en Joop Zoetemelk.
Onlangs hoorde ik over de geschiedenis van het Julianapark, dat oorspronkelijk aangelegd is door de bankier Jan Kol en het ‘park van Kol’ genoemd werd. Het feit dat ik hier als geboren en getogen Utrechter werkend op een steenworp afstand van het Julianapark niet van op de hoogte was verbaasde mij! Dit bracht mij op het idee dat het de moeite waard is om hier meer aandacht aan te besteden.
Het leren over de geschiedenis van een plek is verrijkend voor jong en oud, en geeft een plek meer waarde. De vorm waarin ik dit voor mij zie zou het aanzicht van het park verfraaien en is tevens een eerbetoon aan de man die het initiatief heeft genomen een park aan te leggen waar vandaag de dag nog steeds met volle teugen van genoten wordt!
Ik zou graag 3D-portretten (portretten opgebouwd uit gestapeld plaatmateriaal) van Jan Kol willen maken die vergezeld door een informatieve tekst bij de drie ingangen van het Julianapark geplaatst kunnen worden.
De portretten wil ik op een duurzame manier tot stand laten komen door te werken met gebruikte materialen van circulaire bouwmarkt Buurman Utrecht en hulp in te schakelen van lokale ondernemers voor de technische aangelegenheden.

Bedankt voor het stemmen!


Argumenten

Argumenten voor

Frits Verweij | 27 augustus 2020 10:44

Goed initiatief om aan te geven wie de oprichter/opdrachtgever van dit park was



Maxi Roozendaal | 26 augustus 2020 16:05

Het park krijgt op een professionele manier een identiteit, verteld over de geschiedenis en dit op een eigentijdse wijze. In deze tijd, waar zoveel stadsmensen het park opzoeken een waardevolle toevoeging.



Daniël Roozendaal | 27 augustus 2020 13:38

Over de exacte vorm van het eerbetoon valt absoluut te praten, ik sta open voor suggesties :-)
Het zou bijvoorbeeld kleiner, op een andere plaats of de hoogte in kunnen. Ook zou een muurschildering ergens net buiten het park een mogelijkheid zijn (hiervoor zie ik zelf binnen het park weinig mogelijkheden, maar suggesties zijn uiteraard welkom.)
In ieder geval bedankt voor de betrokkenheid door het geven van zowel de voor- als de tegenargumenten!



Daniël Roozendaal | 27 augustus 2020 13:41

Overigens denk ik het vernielings-/graffitigevaar grotendeels te tackelen door net binnen de poorten van het park te werken. Aangezien deze 's avonds sluiten, en dit het tijdstip is dat de meeste overlast plaatsvindt, lijkt me de kans hierop al een stuk kleiner.



Jet Smit | 27 augustus 2020 13:19

Het is een aansprekende manier om 'vanzelf' te beseffen wat de geschiedenis is van het mooie Park waar je je bevindt. Ook de duurzame en lokale aanpak vind ik geweldig



renee domis | 27 augustus 2020 17:09

Goed idee van een goede kunstenaar👌🏽



Menno Olde Riekerink - Smit | 28 augustus 2020 06:45

Op zich ben ik wel voor een portret maar dan wel een raamschildering. Ik zou een glas in lood achtig iets op de ramen bij het antje drijverpaviljoen wel mooi vinden.



Argumenten tegen

Jet Hof | 26 augustus 2020 17:51

Het park heeft al een identiteit, gevormd door het groen, de vijver, de rust en niet te vergeten, de dieren. Enorme gezichten bij de ingangen doet afbreuk aan de romantiek van het park.( Afgezien daarvan zit de kop binnen 3 dagen waarschijnlijk onder de graffiti.)



Patjuh Utrecht | 26 augustus 2020 18:19

Ik vindt het idee dat er een eerbetoon zou mogen komen, een goed plan. Alleen de grote van dit portret vindt ik niet passend bij de ingang. Hoe zou Jan Kol dit zelf gewild hebben? Hoe doe je hem recht? In ieder geval niet met zo'n groot schilderij. Ik sluit me aan bij Jet. Het moet passend zijn en tijdloos en niet afdoen aan de sfeer van het park, waar je binnen komt. En bescheiden, zoals Jan Kol waarschijnlijk was.



Chantal Hakbijl | 27 augustus 2020 01:14

Het monumentale park hoeft niet met een levensgroot modern portret geëerd te worden. Wellicht kan er op de informatieborden bij de ingang meer aandacht aan totstandkoming van het park worden besteed. Als er al voor een invulling van kunst in openbare ruimte wordt gekozen dan zou de KOR/gemeente hier een breder aanbod voor moeten selecteren dan een enthousiast initiatief. Bijkomend argument tegen: Het eerdere standbeeld van JM de Muinck Keizer is verplaatst omdat het telkens werd vernield.



jeroen vet | 27 augustus 2020 01:52

Laten we dit prachtige authentieke stukje Utrecht aub niet verpesten met zulke grote stukken moderne kunst.



J Koopman | 27 augustus 2020 00:04

De voorgestelde portretten zijn erg groot, ook zijn ze niet per se nodig bij elke ingang. Wel vind ik de voorgestelde portretten mooi ontworpen, graag zou ik ze kleinschaliger (Maximaal 50% van huidig formaat) zien en enkel bij de twee ingangen aan de Amsterdamsestraatweg, achter de poort om eventuele graffiti te ontmoedigen. Al zou ik zelf een grotere voorstander zijn van een gemeenschappelijk krijtbord op dezelfde plek, dan kan iedereen tenminste kliederen ;)



Joran Oskam | 7 september 2020 10:51

Er staan al borden met informatie over de oprichter en het ontstaan van het park. Deze borden zijn prima zichtbaar en geven prima informatie. Maar de meeste mensen lopen hier gewoon aan voorbij...
Daarnaast vind ik het wat apart dat een kunstenaar hier zijn eigen werk promoot en op deze manier een opdracht zoekt.



Login om verder te gaan



Cancel