Spring naar inhoud
Dit plan is door naar de stemronde

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Dit plan is door naar de stemronde

Herstel van gevel Malabata

Door: Philip Schade
21 juli 2020
Gemeente Utrecht | 2 nov. 2020, 09:00

Dit plan kan alleen worden uitgevoerd als de eigenaar van het pand hiervoor toestemming geeft. De initiatiefnemer heeft nog geen contact kunnen leggen met de eigenaar. De uitvoering is dus afhankelijk van het contact en de toestemming van de eigenaar.

Het leegstaande pand van coffeeshop Malabata op de Straatweg staat er verloederd bij. We willen de mooie oorspronkelijke gevel terugbrengen.

Al ruim 8 jaar is coffeeshop Malabata op de Amsterdamsestraatweg 441 gesloten. Het pand staat er helaas verloederd bij, met dichte rolluiken, afgebladderde verf en graffiti. Onder die laag verf en graffiti zit een mooie gevel verstopt. Die willen we graag weer zien!

Waarom deze plek?
  • Het pand zit direct tegenover de ingang van het Julianapark. Het verloederde pand staat in schraal contrast met deze mooie plek!
  • Het is een zichtbare plek voor veel buurtbewoners, omdat dit de ingang is van de Predikantenbuurt. Veel buurtbewoners lopen, fietsen of rijden hier dagelijks langs.
  • Over smaak valt niet te twisten, maar de bruine platen en mosterdkleur-verf doet de uitstraling niet veel goeds. De oorspronkelijke bakstenen zijn neutraal en bovendien hufterproof. Het verwijderen van de huidige verf en graffiti voorkomt dat er opnieuw graffiti (bij) wordt gespoten.
  • Omdat de plek er zo verloederd uitziet, trekt deze hoek grofvuil en afval aan. Een nettere zonder graffiti gevel voorkomt dit.
  • In 2018 werd het pand door indebuurt genomineerd als #1 van de Utrechtse plekken die wel een opknapbeurt kan gebruiken. Laten we dat maar eens doen!

 Wat willen we doen?
  • De ijzeren platen, verf en graffiti van de gevel (begane grond) af laten halen. Dit kan door de bakstenen muur te zandstralen en eventueel opnieuw te voegen.
  • Bewakingscamera’s (buiten werking?) verwijderen, die zorgen alleen maar voor een onveilig gevoel.
  • De rolluiken, airco en zonwering weghalen.
  • Het uithangbord en gevelreclame van de coffeeshop verwijderen.
  • De link naar de geschiedenis wél zichtbaar houden. Bijvoorbeeld met twee kleine tegels op de muur met de logo’s van de oorspronkelijke winkel De Korenschoof en de coffeeshop Malabata. 


Argumenten

Argumenten voor

Brechje van Osch | 21 juli 2020 09:34

Ik in de buurt woon en er elke keer langs loop/fietshugo misset | 2 september 2020 15:33

Omdat dit de entree van de wijk is. Dit pand op deze plek verdient een opknapbeurt, maar uiteraard wel op kosten van de eigenaar die het pand al 8 jaar lang laat verloederen.Wilma Cohrs | 2 september 2020 16:36

Inderdaad dit prachtige pand moet in ere hersteld worden. Zoals het er nu bij staat kan toch niet. Dit is het begin van verloedering in de wijk. Meer oude
panden opknappen waardoor het aanzicht van de wijk en straatweg wordt verbeterd. Ik zeg altijd als er een schaap over de dam is dan volgen er meer.Coen de Rijk | 6 september 2020 08:29

Super plan! Maar inderdaad op kosten eigenaar. Voor een duurzame oplossing zal vooral ook een nieuwe huurder of nog beter nieuwe eigenaar nodig zijn. Misschien kan gemeente daar wel iets in betekenen, gezien alle aandacht en energie die ze stoppen in aanpak ASW. Gevelaanpak is hier onderdeel van en er is een vastgoedregiseur die met eigenaren praat. Misschien kan er begonnen worden met intrekken van vergunning voor de gevelreclame (incl. Airco en camera). Of de WOM koopt dit pandje.Argumenten tegen

J Koopman | 27 augustus 2020 00:16

Dit moet geregeld worden met de eigenaar van het pand. De eigenaar zal er financieel op vooruit gaan dus zou technisch gezien een gedeelte van het bedrag (zo niet het volledige bedrag) moeten betalen.

Naar mijn mening is het zonde van het begrote geld en zou dit eigenlijk met de eigenaar van het pand geregeld moeten worden. De argumenten dat het pand lelijk is en afval aantrekt zijn wel overtuigend maar de vraag is of dit van gemeentegeld bekostigt moet worden.Login om verder te gaanCancel