Spring naar inhoud
Dit plan is niet haalbaar

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Dit plan is niet haalbaar

Tiny Forest

Door: Daan Vos
11 juli 2020
Gemeente Utrecht | 2 nov. 2020, 09:00

Dit plan is te duur om binnen deze pilot uit te voeren. De gemeente heeft de initiatiefnemer gewezen op het Initiatievenfonds voor een ander plan om dit plein te vergroenen.

Een minibosje in de stad om de buurt mooier, groener en socialer te maken.


Wat?
Een Tiny Forest. Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek.

 

Waarom?
Een Tiny Forest heeft veel voordelen.     
 
  1. Groen helpt om de omgeving af te koelen. Op de hittestress kaarten van de gemeente Utrecht is te zien dat het in de Bloemenbuurt net als in andere gebieden met weinig groen warmer is. De temperatuur in de stad ligt gemiddeld hoger dan in de rest van van Nederland en bij een hittegolf kan het 2 graden warmer zijn. Meer groen is niet alleen prettig voor een enkeling of een deel van een straat maar helpt alle bewoners van de buurt. 
  2. Groen ziet er mooi uit. Het pleintje bevat nu een aantal parkeerplaatsen, fietstrommels, wat slecht onderhouden verrommeld groen en loze ruimte die vooral gebruikt wordt als hondentoilet. Hier kan een veel betere invulling aan gegeven worden. Het pleintje beslaat een oppervlakte van ~350 m2. De meeste Tiny Forests zijn tussen de 100 en 300 m2. Indien het niet mogelijk is alle parkeerplaatsen te verwijderen kan ook een deel van het plein behouden blijven voor parkeerplaatsen en de fietstrommels. 
  3. Wat is een Bloemenbuurt zonder bloemen? Het zou mooi zijn als het karakter van de buurt ook in het Tiny Forest terug zou komen (sering, tijm, egelantier, korenbloem, en meer). 
  4. Een Tiny Forest draagt bij aan de saamhorigheid van de buurt. Als het bos er eenmaal is, is er niet veel onderhoud nodig; na twee jaar is het zelfvoorzienend. Maar het onderhoud dat wel nodig is kan een mooie samenwerking zijn tussen buurtbewoners en een school uit de buurt. Verder is er de mogelijkheid van een Tiny Foodforest; bomen en struiken planten  waaraan kruiden, fruit en noten groeien; iedereen in de buurt kan er dan van meegenieten. 
  5. Geschikt voor alle leeftijden. Te denken valt aan een klimboom voor kinderen, maar ook bankjes om op te zitten en buurtbewoners te ontmoeten. Een school uit de buurt kan in het Tiny Forest lessen aan leerlingen verzorgen.  
  6. Goed voor de natuur in de stad. Een Tiny Forest is erg goed voor de biodiversiteit omdat er veel verschillende soorten groen aangeplant worden. Universiteit Wageningen doet onderzoek naar biodiversiteit in Tiny Forest en concludeert dat er meer soorten planten en dieren gevonden kunnen worden dan in een gewoon bos. 


Waar?
Pleintje bij kruising Egelantierstraat/Korenbloemstraat/Tijmstraat


Foto: IVN Natuureducatie Tiny ForestArgumenten

Argumenten voor

Roel Huijsmans | 11 juli 2020 12:52

Heel goed plan! De potentie van het pleintje is nu onbenut. Er staan veelal enkel (klus)busjes op de parkeerplaatsen, kinderen spelen bij gebrek aan beter op de fietstrommels en een geheel stenen plein past niet in de ‘Bloemen’buurt. De monumentale bomen die er nu staan kunnen perfect de basis vormen voor het tiny forest door de grond te transformeren van steen naar groen.Mijntje van der Linden | 11 juli 2020 12:32

Heel erg goed idee! Pleintje heeft veel potentie wat nu niet gebruikt wordt. Het wordt veelal gebruikt als parkeerplek voor mensen die niet altijd allemaal uit de buurt komen. Er mist in onze buurt een plek om samen te komen, zou geweldig zijn als dat er is. Het minibosje in de stad zou de buurt zeker mooier, groener en socialer te maken!Hennie Dörr | 11 juli 2020 12:48

Ik ben het eens met Mijntje word het toch wat mooier in de buurt.Hanneke Bijl | 12 juli 2020 13:29

Meer groen in de wijk, leuk voor de kinderen, passend bij de naam 'bloemenbuurt'. Vraagt wel om een herinrichting van het rommelige pleintje(maak bijvoorbeeld een grote fietsen stalling in plaats van 3 op verschillende plekken) met nu al prachtige ietwat grote bomen die dan nog beter tot hun recht komen.Jan-Pieter Dees | 21 juli 2020 23:10

Mooi plan! "The Tree Party" heeft ervaring met vergelijkbare projecten (oa in de stadstuin Zuilen aan de Daalsedijk en in Lunetten) en zou dit bos samen met bewoners kunnen opstarten!
https://thetreeparty.nl/Argumenten tegen

Heb je een goed argument tegen? Laat je stem horen!

Login om verder te gaanCancel